NIEUWS


 22 mei 2017

Op 21 mei overleed Gijs Hendriks (1938 – 2017), eigenzinnige, muzikale multi-instrumentalist die zijn vaste plek al vele decennia geleden had veroverd in het  Utrechtse jazzlandschap. Op 24 april jl. kon Gijs helaas niet meer aanwezig zijn bij een sentimental journey tijdens een Culturele zondag naar jazzkelder Persepolis, in de ’60 een anker voor de echte jazzliefhebber. RIP, Gijs. Onze condoleances gaan uit naar zijn dierbaren en zijn talloze bewonderaars.               

     Gijs in De VARA Studio’s 1967   / Foto: Toon Fey

 

 

 

 

 

 

 

 

11 mei 2017

Foto: Alice Minjon

De Utrechtse surrealist J.H. Moesman overleed in 1988 in Tull en ’t Waal en werd in Schalkwijk begraven. Nadat de grafrechten waren verlopen, werd Moesman op verzoek van zijn dochter Remke herbegraven, samen met haar moeder, Elsa van Dijk, die in 2007 overleed en in Houten was begraven. Beiden vonden op 11 mei 2017, onder de bezielende leiding en zorg van Ari Doeser, secretaris van de Stichting Muzum en met ondersteuning van vele instanties en donaties van particulieren hun gezamenlijke, laatste rustplaats op de prachtige, door Zocher ontworpen Algemene Begraafplaats Soestbergen te Utrecht.

 

Foto: Angeliek de Jonge

28 april 2017

In 2019 is het 110 jaar geleden dat de surrealist J.H. Moesman in Utrecht werd geboren.

De Stichting Muzum hoopt in dat jaar Moesman te kunnen herdenken in een MoesMániafestatie, gewijd aan het surrealisme als inspiratiebron voor kunstenaars in vele kunstdisciplines en aanjager van stromingen en sociaal-culturele veranderingen.

Moesman manifesteerde zich in een kring van door het surrealisme aangetrokken kunstenaars die zich, prominenter dan elders in Nederland, in Utrecht had gevormd. Hoe kan het ook anders, met straten en sferen door De Chiricoiaans licht beschenen? André Breton, de geestelijke vader van het surrealisme had Moesman gezegd hem als dé surrealist van de Lage Landen te beschouwen, en hem internationale roem voorspeld. Daarmee werd Utrecht in feite op de kaart gezet als hoofdstad van het Nederlands surrealisme, inspiratiebron voor nieuwe vormen en maatschappelijke uitingen.

Volg het nieuws op onze site!